Om du ser till att du har tillräckligt med ved på hösten så kommer du att ha det bra under vintern. En öppen spis är en riktig humörhöjare under den kalla årstiden och ger behaglig naturlig värme. Fördelarna med naturlig ved från hemmet går långt utöver pris-prestandaförhållandet. Bra ved som förvaras på rätt sätt kan inte bara ge den nödvändiga mysigheten på vintern, utan även användas till grillen eller eldstaden på sommaren.
Varför ved är så populärt?
Alla som har smakat på fördelarna med högkvalitativ ved kommer inte att vilja byta tillbaka till en gas- eller oljepanna. Detta underbara bränsle finns i olika typer av barr- och lövträd, var och en med sina specifika egenskaper. Detta ger möjlighet att tillgodose behoven hos både en stor familj och ett ensamhushåll. Sist men inte minst är den underbara synen och doften ved en aspekt som många konsumenter uppskattar. Men användningen av ved ställer också krav på individen. Det är till exempel absolut nödvändigt att den är väl torkad och perfekt lagrad för att den ska brinna som bäst under vintern.
Lättare att lagra: ugnstorkad ved
Lagringen av ved som torkas och klyvs är särskilt krävande. Eftersom färsk ved måste torka i många månader, ofta till och med upp till tre år innan den är lämplig som ved för en öppen spis eller kakelugn. Träet måste inte bara hålla sig torrt, utan det måste också avge mycket fukt i en långvarig torkningsprocess. Det är mycket lättare för dem som väljer att köpa torkad ved som är reda att eldas. Den innehåller redan den perfekta mängden fukt och skapar det bästa värmevärdet.
Varför är det så viktigt att lagra ved på rätt sätt?
En korrekt förvaring av ved är framför allt ett sätt att se till att den torkar ordentligt och inte blir fuktig igen. Fuktig ved brinner dåligt, är sämre för miljön och orsakar sotning i kaminen och kaminrören. Vad många människor inte inser är att sotet i värsta fall kan leda till sotbränder och därmed direkt äventyra deras egen säkerhet. En annan hälsofara är trä som bildar mögel på grund av stillastående fukt. Trä som koloniserats av svamp behövs ofta slängas bort efter tag. Det är därför viktigt att lagra ved på rätt sätt i flera avseenden. Det påverkar besparingar, vår hälsa och säkerhet.
Korrekt förvaring av ved
- säkerställer den nödvändig ventilation
- ökar värmevärdet
- hjälper att spara pengar
- förhindrar mögel
- förhindrar skadedjur
- Minskar luftföroreningar
- underlättar rengöring av spisen
- förhindrar sotbränder
Rätt fukthalt i ved
Det är viktigt att förvara ved på rätt sätt så att fukten kommer ut från färsk ved och att de ugnstorkade veden förblir torr. Vedstockar med en fukthalt på högst 18 % ger det bästa värmevärdet och därmed det bästa förhållandet mellan pris och prestanda. Det ger även en vacker låga, mindre arbete och lägre kostnader.
Bevara vedens kvalitet
Dåligt staplad och lagrad ved är känslig för mögeltillväxt. Träet börjar ruttna och utgör en hälsorisk. Vedträd som är angripen av mögel bör definitivt inte längre brännas och kan inte heller användas för andra ändamål. Det är synd om det värdefulla naturmaterialet och dina pengarna.
Undvikande av skadedjursangrepp
Skadedjur har ingen chans i väl torkad vedstockar. De trivs bättre på fuktiga och svala platser. Det är därför som en korrekt, varm och torr förvaring säkerställer att befintliga skadedjur som vedmask försvinner och att nya skadedjur inte invaderar veden.
De vanligaste misstagen vid förvaring av ved som ugnstorkas
Ugnstorkade vedstockar är redo att eldas men förlorar sina fördelar om man inte tar hänsyn till de viktigaste lagringspriciperna. De vanligaste misstagen är otillräckligt skydd när ved till exempel staplas i trädgården eller på terrassen. Direkt nederbörd och otillräcklig luftcirkulation i kombination med en provisorisk täckning med en lufttät presenning har en kontraproduktiv effekt. Direkt kontakt med marken garanterar också att vatten dras in i träet underifrån.
Hur lagrar man bäst ugnstorkad ved?
Vedstockarna bör förvaras så varmt, torrt och väl ventilerat som möjligt. Utomhus i trädgården, på södra sidan av huset, är en bra plats för detta. Om möjligt täckt och skyddad från väder och vind. Ett lämpligt skydd, antingen självbyggt i enlighet med eventuella bestämmelser eller köpt, kan också ge det nödvändiga skyddet mot regn.
Ventilation är även mycket viktigt. Detta gäller även undersidan och därför ska veden staplas på en pall och inte direkt på marken. Det är också bra om solens strålar lyser direkt på träet så ofta som möjligt. Naturligtvis kan man också förvara ugnstorkad ved inomhus. Här är det oftast tillräckligt torrt och varmt för att skydda den mot röta och skadedjur.
Stapla korrekt
Det finns alla möjliga idéer för att stapla vedstockar. Med lite skicklighet kan den förvaras på ett dekorativt sätt. Det är viktigt att inte bara tänka på stabilitet, utan framför allt på bästa möjliga ventilation. När du bygger en stapel mot husväggen ska du ha minst en handbredd avstånd mellan väggen och veden. Det bör också finnas tillräckligt med utrymme mellan de enskilda stockarna. På så sätt kan eventuell fukt avdunsta bättre. Kontakt med marken kan förhindras genom att använda en europall som underlag. För högre staplar kan ett lager brädor läggas in på cirka en meters höjd för att öka stabiliteten. Även så kallad cross-stacking har visat sig vara framgångsrik.
Är du väl utrustad för vintern?
Ugnstorkade vedsäckar är det första valet ur ekonomisk och ekologisk synvinkel. Den är lätt att förvara, klar för omedelbar användning, minskar luftföroreningar, är lättskött och släpper ut mindre sot i kaminen och kaminröret. Det lönar sig därför att stapla och lagra bra ved med omsorg. När det gäller självbyggda skyddsrum och lagring av ved på tomtgränser bör man i förväg kolla in de gällande bestämmelserna. För att hålla ett öga på vedförrådet och förbereda det så bra som möjligt kan en dagsranson flyttas in i husets väl uppvärmda vardagsrum några dagar innan den ska användas. Detta görs extra lätt om du beställer vedsäckar som enkelt kan bäras in. Passar till och med som ett dekorationsobjekt i ditt hem!