0
Gratis frakt till hela Sverige!

Hur tänder man elden på rätt sätt så att ved brinner snabbt och det inte blir någon rök?

Ingen gillar att elda ved som ger mycket rök. Den förorenar också miljön. För att undvika rök är det viktigt att eldstaden är så varm som möjligt från början. Detta kan uppnås genom att använda torr ved. Om du vill undvika rök nästan helt och hållet är det dock värt att prova “omvänd antändning”.

Steg för steg: tända eldar med omvänd tändning eller från toppen till botten:

  1. Placera först torr ved i kaminen.
  2. Placera sedan tändningsveden ovanpå den vanliga veden (ju mer desto bättre).
  3. Täck tändningsveden med träull.
  4. Öppna luckorna helt och hållet för att släppa in så mycket luft som möjligt.
  5. Ved, tändved och vedull bör inte uppta mer än halva volymen i kaminen.

När träullen är tänd övergår lågan snabbt till tändveden, som också antänds snabbt och utan dimma eller rök. De brinnande pinnarna värmer upp eldstaden och veden under den.

En studie av schweiziska forskare har visat att de föroreningar av rök som orsakas av omvänd eldning är 50-80 % mindre än vid konventionell eldning, där tändveden placeras under veden.

Ha kul med elden! Kom ihåg: I vår webbutik hittar du inte bara torr ved i olika storlekar, utan även tändved och träull för att starta elden.