0
SÄSONGSAVSLUTNING - VI KÖR REA

Vad kostar ved? Prisjämförelse 2023

Ved är det äldsta bränslet i mänsklighetens historia och har hamnat mycket i fokus den senaste tiden. Det är inte så konstigt eftersom den är betydligt billigare än till exempel gas eller olja och dessutom ger en särskilt behaglig värme. Men varför är det så populärt att elda med ved och hur ser priserna ut år 2023? Vi kollar in de viktigaste faktorerna som påverkar virkespriset och vågar vi oss på en liten prognos för det nya året.

Varför överhuvudtaget värma med ved?

Till skillnad från fossila bränslen som olja, kol och gas, vars reserver inte enkelt förnyas, genomgår trä en hanterbar cykel. Träd som fälls för vedeldning växer med tiden aupp igen. Fossila bränslen däremo behöver miljontals år att förnya sig och de förbrukas snabbt. När du använder en modern vedspis är rökutsläppen också relativt låga. Förutsättningen för detta är att veden är väl torkad och att kaminen används på rätt sätt. Ugnstorkad ved är det bästa valet och är relativt billigt att köpa.

Ved: Hur jämför man på rätt sätt?

När man jämför priserna på ved måste man jämföra rätt faktorer. Annars kan du få en obehaglig överraskning efter ett förmodat bra köp. Till exempel när den billigare veden brinner mycket snabbare än väntat. Naturligtvis bör priset på ved alltid jämföras med dess specifika värmevärde. Men även bearbetningsgraden och vissa andra aspekter måste ingå i jämförelsen. På så sätt blir konsumenten snabbt medveten om vad som egentligen är ett bra pris för ved.

Träslag

Man kan skilja mellan lövträd och barrträd, som har olika värmevärde. Hårda träslag har en högre densitet och brinner relativt länge, medan barrträ är mindre tätt och därför måste fyllas på i kaminen eller kakelugnen oftare. Detta ökar förbrukningen och därmed kostnaderna för det i princip billigare barrträet. Priserna för ved bör därför fastställas med hänsyn till respektive vedart.

Färsk eller torkad ved

Färsk ved är billigare än ugnstorkad ved av samma typ. Det enkla skälet till detta är att färsk ved måste lagras månader efter köpet innan den kan eldas. När man jämför priserna på ved är det därför viktigt att vara uppmärksam på om det rör sig om färsk eller ugnstorkad ved.

Bearbetningsgrad av ved

Ved som har huggits, rengjorts och torkats för att kunna användas i kaminen är förstås dyrare än färsk ved. Den måste först göras lämplig för eldstaden och kakelugnen, vilket kräver mycket tid och arbete av köparen. Därför kan man inte direkt jämföra förbered ved med mindre bearbetad ved.

Måttenheter

När man jämför priserna på ved är det naturligtvis också viktigt att se till att samma måttenheter används. En kubikmeter travat björkträ är inte samma sak som en kubikmeter stjälpt björkträ! Mer om detta kan du läsa i denna artikel: Måttenheter för ved

Fraktkostnader

Vissa leverantörer levererar den beställda veden gratis till dörren. Hos dem ingår leveranskostnaderna i inköpspriset och det är lättare att jämföra. När du jämför priser bör du därför vara uppmärksam på om säljaren tar ut en fraktkostnad utöver grundpriset. Hemleverans kostar ofta mycket.

Andra kostnadsfaktorer för ved

Faktorer som utbud och efterfrågan samt ändrade regler och skatter påverkar naturligtvis också priset. Marknadsekonomins makt kan sällan förutsägas exakt. För närvarande verkar det dock som om efterfrågan för vedträd kommer att fortsätta att öka och att priserna på ved kan komma att stiga något. Priserna på träd för eldning av björk, bok, ask, ek och al ökade med cirka 2 % år 2022 jämfört med föregående år, medan priserna på barrträ ökade med cirka 5 %. Priserna på färskved ökade däremot med cirka 6 % jämfört med förra året. Lyckligtvis gäller den koldioxidskatt som träder i kraft 2023 endast fossila bränslen, dvs. kol, olja och naturgas. Förnybara energikällor som ved omfattas inte av de nya bestämmelserna. Det innebär att man inte behöver vara rädd för en prisökning på grund av detta.

Ved jämfört med andra bränslen

Jämfört med andra bränslen som gas och olja är vedeldning relativt billigt. Pellets och briketter brukar också vara något dyrare i pris. I motsats till olja och gas har vedbränningen den klara fördelen att den är koldioxidnetutral och en förnybar bränslekälla.

Var är det bästa stället att köpa ved?

Bra ved är idag mer efterfrågad än någonsin. Enligt rapporter är efterfrågan på lövträ särskilt stor. I motsats till barrträ kan det därför vara svårt att få tag på det på vissa ställen. Detta bör dock inte locka kunder att köpa dålig ved från oseriösa handlare. Det finns flera seriösa handlare att hitta och som erbjuder bra service.

Lokala återförsäljare

Lokala leverantörer kan vara ett bra alternativ. I motsats till att beställa på nätet kan träet inspekteras med alla sinnen. Utseendet och lukten av veden som erbjuds avslöjar mycket om kvaliteten och hur bra det kommer att brinna. Köparen behöver inte heller betala i förväg. Nackdelen är att köparen ofta måste sköta frakt själv och köpa större mängder.

Byggvaruhus

Byggvaruhus är relativt populärt men kommer med sina för och nackdelar. De som uppskattar byggvaruhus mest är de som inte behöver elda mycket eller har nära till byggvaruhuset. När det gäller att fylla på för att klara sig igenom vintern är detta dock vanligtvis inte så lönsamt. Det kostar ofta betydligt mer än hos online-handlare och du måste ofta sköta frakten själv.

Onlineshoppar

Det mest populära sättet att skaffa sig det som behövs under den kalla årstiden är nu att handla på nätet. Det finns pålitliga leverantörer som levererar ugnstorkad och färdig vedträd på pallar eller säckar. De har vanligtvis en mängd olika hårda och mjuka träslag i lager och bra samt snabb hemleverans.

Själv fälla träd och klyva ved

Om du vill hugga dina egna vedträd behöver du tillstånd av en privat skogsägare eller den närliggande skogsförvaltningen. Det är ofta möjligt att hugga vissa träd mot en lämplig avgift. Även här måste man dock komma ihåg att den vedträden som erhålls på detta sätt måste torkas i minst två år innan den kan brännas i en öppen spis eller kakelugn. Det är även mycket jobb att fälla, dra fram och klyva veden.

Det är värt att jämföra!

När du jämför olika erbjudanden kan de uppgifter som nämns vara till stor hjälp. Det är bara när samma faktorer jämförs som du kan hitta det bästa alternativet. Kom ihåg att kundservice och frakt även spelar stor roll! www.Onlydry.se har alltid målet att erbjuda bästa priset med bästa servicen. Vår ved är optimalt torkad, våra priser är låga, vår frakt är snabb och våra kunder är alltid glada.